Dalam posting kali ini kami akan menerangkan kepada anda fungsi Menu yang anda sentiasa nampak berada di bawah sekali jika anda View Listing iaitu Unpublish Listing, Deactivate Listing dan Marked Listing As Booked.

Content Posting Ini

Unpublish Listing

Dalam senario mana yang anda perlu guna button Unpublish Listing ini ?

Fungsi ini digunakan sekiranya anda ingin “menghilangkan” ads anda buat seketika namun listing tersebut masih available dan aktif. Contoh-contoh senario yang mungkin berlaku untuk mewajarkan anda guna fungsi ini adalah seperti berikut:

– Anda ingin berehat seketika dari mengiklankan listing tersebut di laman web anda dan juga Laskea Network.

– Pihak vendor sedang menunggu proses melantik Pentadbir setelah berlaku kematian.

– Terdapat dispute pada harga jualan yang ingin ditetapkan. Contohnya dalam kes-kes perceraian ini sering berlaku.

Setelah anda Unpublish Listing, ia akan hilang dari semua laman web. Kemudian setelah beberapa ketika, segala challenges yang melibatkan listing tersebut sudah diselesaikan dan anda inginkan ia aktif semula. Anda boleh mencari kembali listing tersebut menggunakan fungsi Global Search. 

Pilih More Filters, Select Personal/Own Listing kemudian tick pada Unpublish

Rujuk gambar di bawah.

Setelah itu, anda boleh Publish kembali listing tersebut dan ia akan kembali kelihatan di Laskea Network serta domain anda.

Deactivate Listing

Fungsi Deactivate Listing digunakan hanya dalam dua senario iaitu yang pertama adalah sekiranya lantikan dibatalkan oleh pihak Vendor.

Senario yang kedua pula ialah bila hartanah tersebut telah dijual/disewakan oleh pihak lain (agen lain/vendor sendiri).

Jika mengguna fungsi ini, iklan anda akan secara automatik tiada di top domain Laskea Network, website peribadi anda dan juga website kawan-kawan yang Co-Marketing listing anda.

Namun, jika tiba-tiba Vendor berubah fikiran dan menghubungi anda semula untuk urusan penjualan, anda boleh menggunakan butang Reactivate untuk wujudkan semula listing tersebut tanpa perlu Create Listing yang baru.

Perkara yang mungkin terjadi ialah seperti berikut.

Vendor melantik anda untuk urusan penjualan sesuatu hartanah. Kemudian hartanah tersebut dijual oleh agen lain (bukan CoA case). Anda akan guna fungsi Deactivate Listing dan pilih Sold by Others. Kemudian setelah 2 bulan, Vendor hubungi anda dan beritahu loan rejected dan listing tersebut kembali available untuk dijual. Just guna butang Reactivate utk up kan kembali listing itu.

 

Di mana anda boleh cari semula Listing yang telah deactivate tersebut ? Sila guna fungsi Global Search dan pilih Unavailable Listing (Booked/Sold/Deactivate).

Pilih listing yang anda ingin up kan semula kemudian tekan butang Reactivate.

Marked Listing as Booked

Anda menggunakan fungsi Marked Listing as Booked sekiranya listing tersebut dijual oleh anda sendiri atau anda CoA dengan rakan lain. Key element di sini ialah, ia adalah listing anda dan anda sendiri menjualnya samada #eatalone or #coa.

Selepas anda tekan Marked Listing as Booked, pop up screen seperti di bawah akan terpapar. Masukkan tarikh Vendor accept the offer dan kemudian harga terjual. Bagaimana jika harga Mark Up ? Just masukkan harga sebenar (which is not the mark up price) ke dalam ruangan tersebut.

Kemudian pilih samada ia adalah case CoAgency atau bukan. Jika ia adalah case CoAgency, pilih Yes dan jika bukan pilih No.

Kemudian jangan lupa untuk tekan butang Mark as Booked.

Sistem Laskea akan automatically wujudkan page Portfolio di dalam website anda sebagai menu di bahagian atas setelah anda berjaya merekodkan 20 listings sebagai Mark Listing as Booked. 

Sama seperti fungsi Unpublish dan Deactivate sebelum ini, advertisement akan dinyahaktifkan dari semua Top Domain Laskea Network, domain anda dan juga domain rakan-rakan yang Co-Marketing. Di samping itu juga, email notifikasi akan dihantar pada semua yang Co-Marketing listing tersebut untuk alert them bahawa listing tersebut no more available.

Untuk mengelakkan email notifications dari Laskea masuk ke folder SPAM, kami amat menggalakan anda untuk create filter di account Gmail anda. Cara untuk create filter tersebut ada diterangkan dalam link di bawah.

Bagaimana Hendak Create Filter Untuk Account Gmail