Laskea Fast & Easy Listing Management System

Kerjaya sebagai ejen hartanah / perunding hartanah ini menjanjikan suatu potensi pulangan yang menarik samada dari segi kewangan, masa mahupun peluang pelaburan. Namun, ramai yang kecundang kerana tiada sistem yang membantu untuk menguruskan business tersebut. 

Ya, kerjaya ini merupakan suatu business. 

Andalah CEO dan anda jugalah CFO. 

Anda CTO dan anda jugalah COO. 

Kami senaraikan serba sedikit cabaran nyata yang wujud dalam bidang hartanah ini.

Tiada Listings

Ini masalah utama ejen baru. Tapi ejen lama pun ada masalah ni ! Ada yang takde listings dan tak reti nak cari listings. Ada yang malas nak cari listings. Orang Kelantan cakap, kalau malas sangat, letak api kat punggung !

Whatsapp Berserabut

Kadang2, Whatsapp crash. Habis semua data. Ada pulak yang pakai handphone handphone cap ayam, memori tak cukup, gambar dan video banyak sangat.

Banyak Sangat Group Telegram

Maklumat listings dalam Telegram berkecamuk. Anda pun pening nak scroll dan dapatkan maklumat yang terkini. Lama-lama, anda pun Bosan dan tinggalkan grooup tersebut.

Tiada Masa Uruskan Business

Jadi ejen hartanah ni sebenarnya ialah run your own business. Dalam business, mantra penting ialah Marketing Marketing Marketing. Sales Sales Sales. Jika serabut nak uruskan tentang listings, macam mana business hartanah ni nak smooth ?

Social Proof

Ada orang jadi ejen hartanah, kemudian buat website. Tapi dalam website tu hanya ada 3 listings. Tu pun terkial-kial nak update. Mesti malu nak bagitau orang kewujudan website tu kan. Mesti anda pun pernah alaminya.

Tiada Kemahiran Membina Web

Anda tahu website tu penting zaman sekarang ni. Tapi nak bina website perlukan masa, kemahiran dan wang. Ada orang, belajar nak buat website sampai berbulan-bulan. Last2, upah orang juga. Kan buang masa tu.

Ada Listing Tapi Takde Modal

Ni pun common problem seorang ejen hartanah. Anda pandai cari listings. Sekali petik aje boleh dapat 20-30 listings. Network anda bagus kan.. Tapi anda tak cukup modal untuk pasarkan listings tersebut. Kalau takde modal, then listings tu akan kurang exposure !

Boss Asyik Suruh Buat Website

Ni pun masalah yang boleh kasi pening kepala. Bila dapat boss/supervisor yang high tech sikit ni. Asyik nak suruh buat website aje. Kalau asyik nak belajar buat website, bila pula nak buat marketing dan produce sales ? Peninglah nak layan Boss. Layan Sales lagi Best !

Tak Cukup Sales !

Jika tiada listings yang cukup, sudah pasti sales pun kurang. Ejen-ejen yang berjaya, mostly memang pasarkan beratus-ratus listings setiap masa. Sebab tu mereka mendapat hasil yang konsisten setiap bulan. Anda nak jadi ejen berduit ke nak pegang REN tag aje ?

Kawan Tak Update Harga Terkini

Benda ni memang boleh buat pening kepala. Especially jika lantikan General @ AdHoc. Ada banyak variasi harga di pasaran dan bila pemegang listing tak update harga terkini, anda pun lagi pening. Dia marketkan harga RM800k, tapi inform kat anda harga RM950k. Mesti la buyer buat appointment dengan dia bila nampak iklan.

Rakan Ejen Lambat Reply

Ejen hartanah ni memang manusia yang superbusy. Ye lah, macam2 nak kena handle kan. Sebab tu bila minta details dan gambar dan maklumat listings, kadang2 diorang ni reply lambat. Dia nak share listings, tapi lambat bagi maklumat. Macam tak ikhlas jer..

Ejen Lain Tak Update Status

Dah masuk group Telegram/Whatsapp, sauk listings kawan2 lain. Anda pun marketkan di the BIG 3 (Mudah, PropertyGuru, iProperty). Buyer contact dan buat appointment. Alih2 rakan ejen cakap dah SOLD. Duit marketing dah terbang, habuk jer dapat.

Dan 1001 Macam Cabaran Lagi !

Jom kita selesaikan masalah-masalah ini. 

Anda pun tak perlu nak pening kepala sangat dan boleh fokus pada aktiviti marketing / sales. Dengar dulu apa kata mereka yang dah guna Laskea.

Your Partner in Real Estate Business

Laskea Features

Co-Marketing

Fungsi ini membolehkan anda mendapat banyak listings untuk dipasarkan dalam masa yang sangat singkat. Bukan hanya untuk listings Subsales dan Rental, kini mendapatkan maklumat untuk Project Marketing juga menjadi semakin mudah.

Automatic Status Update

Sekiranya terdapat perubahan status pada listings anda mahupun rakan-rakan lain, Laskea akan update secara automatik di laman web anda. Begitu juga jika terdapat price revision. Anda akan dimaklumkan melalui email.

Lister is King & Queen

Listings anda akan dipasarkan oleh rakan-rakan ejen lain di pelbagai marketing channels. Ini akan membantu meningkat exposures terhadap listing tersebut. Cross border Co-Agency juga akan menjadi lebih aktif.

Want to Buy / Want to Rent

Sekiranya anda mempunyai client yang ingin mencari hartanah untuk dibeli atau untuk tujuan sewaan, anda hanya perlu masukkan data mereka ke dalam sistem Laskea. Laskea akan beri cadangan listing yang available.

Branding Sendiri

Memiliki branding sendiri dalam bidang hartanah amat penting. Kepentingan membina branding sudah terbukti dapat membantu ejen hartanah untuk kekal relevan dalam industri ini untuk suatu tempoh yang lama.

Digital Card

Anda akan mempunyai URL unik yang memaparkan details diri anda, jumlah listings yang sedang dipasarkan di laman web anda serta butang Whatsapp dan Email untuk memudahkan prospek menghubungi anda.

New Project Compass

Berada dalam suatu agensi yang memiliki banyak New Projects kadang-kadang memeningkan. Anda keliru untuk mendapatkan informasi di mana kerana terlampau banyak channels yang wujud. Compass membantu anda dapatkan maklumat dengan lebih mudah dan cepat.

Whatsapp Integration

Anda boleh meningkatkan branding business anda kerana Laskea memberikan personalized Whatsapp Link yang menggunakan nama domain anda sendiri.

Bilik Laskea

Kami menyediakan ruang untuk anda mendapat support secara langsung dengan pihak Laskea. Sebarang cadangan ataupun soalan akan dijawab di dalam Bilik Laskea dan seterusnya dijadikan KnowledgeBase untuk rujukan pada masa akan datang.

REGISTER YOUR INTEREST

  • Kindly fill in handphone number that has active Whatsapp.

Frequently Asked Questions (FAQ)

Ya. Untuk menggunakan sistem Laskea, anda wajib memiliki Domain Name sendiri. Kami cadangkan anda membeli domain samada di GoDaddy atau NameCheap.

Tidak perlu. Sistem ini menggunakan Server yang dimiliki oleh pihak Laskea.

Kami tidak limit jumlah listings yang anda ingin masukkan. The more the merrier.

Tidak perlu. Laskea tidak menggunakan sistem credit.

Ya. Setiap published ads akan active selama 90 hari. Namun anda boleh Republish semula advertisement tersebut jika ia masih available untuk dipasarkan.

Kami tidak hadkan jumlah domain per individual. Jika anda ingin menggunakan sistem Laskea di dua domain berbeza, anda hanya perlukan dua subscription yang aktif menggunakan dua email & dua domain yang berbeza.

Ya, boleh. Anda boleh update REN number anda di bahagian profile setelah anda diberi REN number oleh pihak LPPEHPM.

Ia adalah satu fungsi di dalam Laskea yang membolehkan Listings anda dipasarkan oleh rakan-rakan ejen lain dengan sangat pantas.

Listings untuk New Project dikawal oleh pihak management. Listings ini akan dimasukkan oleh pihak management dan anda hanya perlu tekan butang Co-Marketing.

Tidak Boleh. Anda boleh lontarkan sebarang penambaikan/cadangan ke [email protected] Terima kasih.

Tidak. Buat masa ini listings dalam sistem Laskea hanya di "push" ke Laskea Network. Namun, kami sedang membangunkan fungsi ini.

Kami nasihatkan anda untuk untuk pasarkan listings anda ke multiple channels yang available. Especially the Big 3 iaitu PropertyGuru, Mudah dan juga iProperty. Laskea bukannya bersifat replacement tetapi ia adalah complement (melengkapi)

Tidak. Nama domain anda kekal menjadi kepunyaan anda. Sekiranya anda membuat keputusan untuk tidak meneruskan subscription pada tahun berikutnya, anda masih boleh gunakan nama domain tersebut untuk tujuan lain.